Rocarta-online

Ocna Sibiului


[Cuprins]

Statiune balneoclimatica

Oras in Judetul Sibiu, langa Sibiu. Statiune balneoclimatica, situata intr-o mica depresiune inconjurata de dealuri acoperite de masive paduri de stejari, s-a dezvoltat pe baza exploatarilor de sare. Apele minerale cantonate in vechile mine de sare prezinta fenomenul de heliotermie (temperaturi de 22-40 grade Celsius la adancimea de 1- 1,5 m), fiind clorurosodice concentrate, iar apa unui puternic izvor este clorurosodica si bicarbonatata; de asemenea, in lacuri se gaseste namol sapropelic cu continut de sulfura de fier.

Baile

Utilizate sub forma de bai cale, bai reci cu ungeri de namol, apele de aici sunt indicate in tratarea afectiunilor aparatului locomotor, sistemului nervos periferic, ginecologice, iar in cura interna (izvorul mineral), in afectiunile digestive.

Principalele obiective turistice

- Biserica Ortodoxa, construita de Mihai Viteazul in 1600 (din care se mai pastreaza turnul), refacut de Constantin Brancoveanu in 1698- 1701, pictata in 1723, reparata si suprainaltata in 1895-1896, tabloul votiv infatisandu-i pe cei doi domnitori - ctitori din Tara Romaneasca; - Biserica Reformata, construita la inceput in stil bizantin (1240) si refacuta in stil gotic (sec. XVI), cu trei nave, fortificata cu un puternic zid de cetate (de sub altar porneste un lung tunel ce facea legatura cu exteriorul asezarii); - Lacul fara fund, instalat in golul format prin prabusirea boltii unei vechi mine, avand inaltimea de 35m si suprafata de 1385 mp. Apa lacului, provenita din ploi si din aportul unui parau, prezinta caractere inedite: la suprafata este o pelicula de apa dulce de circa doi metri grosime, cu temperaturi vara de 20-30 gr. Celsius, urmeaza apoi un strat de apa sarata, ce atinge temperaturi de peste 45 gr. Celsius, dupa care salinitatea creste, insa temperatura scade pana la 14 gr. Celsius. S-au gasit urme de exploatare a sarii inca din epoca presitorica, precum si vestigiile unui castru roman. In apropiere se afla satele: - Slimnic, unde se gaseste o cetate sateasca din sec. 14-16; - Vachid, unde exista o biserica fortificata din sec. 14-16; - Soala, biserica din sec. 13-16; - Buzd, biserica fortificata din sec. XVI

Domenii


Click here to access the EduSoft website